Повишената грипна и COVID заболеваемост не трябва да води до карантиниране

...
Повишената грипна и COVID заболеваемост не трябва да води до карантиниране
Коментари Харесай

Директори на училища искат да отпадне карантината при грип или COVID

Повишената грипна и COVID заболеваемост не би трябвало да води до карантиниране на класове и учебни заведения. Спешно би трябвало да се промени Законът за здравето и наредбите по използването му. В противоположен случай шефовете на учебни заведения са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн образование даже и при един болен възпитаник в контакт с класа.

Това коментира пред Българска телеграфна агенция Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ), който е и шеф на 119-о Средно учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София.

Според него, в случай че шефовете не го създадат, нарушават законодателството и подлежат на съществени административни и финансови наказания.

Министерството на здравеопазването и министерството на образованието спешно, до дни, е належащо да излязат с съответна и ясна, еднопосочна позиция правилник. С подписи на двамата министри, в случай че не в възможна толкова бърза законова смяна, упорства той.
 
По думите му " още веднъж шефовете на учебни заведения и детски градини са сложени пред неразбираемата и объркана обстановка от написаното в законодателството ".

" Адекватността на институциите е извънредно значима, изключително когато се отнася до здравето и социализацията на подрастващите ", се споделя в позиция на организацията до Министерство на здравеопазването и МОН.

Изискването за слагане под карантина на болен от COVID-19 и контактните му лица не е анулирано. Карантината за болен от COVID-19 е седем дни, а за контактните му лица е пет дни. Това се посочи, откакто в Пловдив цели класове в няколко учебни заведения минаха онлайн поради позитивни проби на възпитаници. 

През юли МЗ предложи да отпадне карантината за заболели и контактни на тях, като това изисква промени в Закона за здравето. Те обаче не стигнаха до пленарна зала.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР